« »

Tips Kurangkan Tekanan Darah Tinggi

Penyakit darah tinggi memang amat membimbangkan lebih-lebih lagi sekiranya penghidapnya adalah orang Muda. Jika umur sudah lanjut i.e. 40 tahun ke atas, penyakit ini memang selalu melanda. Sebabnya ada pelbagai dan salah satunya adalah taraf kolestrol yang tinggi di dalam darah. Bila dah terkena, baru nak panik, jika tidak sedap sahaja makan makanan berlemak. Kadar kolestrol yang tinggi (LDL) adalah yang melebihi takat 6.2 mmol/L adalah dianggap sebagai berisiko tinggi. Kadar kolestrol yang normal adalah kurang dari 5.2 mmol/L. Kadar tekanan darah tinggi boleh menyebabkan keaadaan pening dan pelbagai penyakit lain terutamanya sekiranya dibiarkan berterusan. Cara-cara untuk mengurangkan keadaan darah tinggi ini banyak, jika cara jumpalah ia, tetapi antara cara-cara berikut, cara manakah yang paling mudah sekali:

  • Minum teh misai kucing. Amalkan dua kali sehari. TEH MISAI KUCING ini telah terbukti boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Darah tinggi pada 143/93 mm Hg, boleh turun kepada 110/82 mm Hg dalam masa seminggu sahaja. Tidak payah makan ubat seperti calcium channel blocker, alpha blocker atau beta blocker seperti coveram. Teh misai kucing pilihan adalah berjenama POLENS. Teh misai kucing ini boleh dibeli di Farmasi Alpro pasaraya Carrefour.

polens-misai-kucing-teh

  • Banyakkan makanan yang mengandungi fibre.. seperti air soya atau jika berani, makan psyllium Husks yang asli. Bagi air soya, 25 mg minimum setiap hari diperlukan bagi memastikan pengurangan kolestrol dan darah tinggi.

soya-protein-kenjul-korea-carrefour

Jika anda ingin tahu bagaiman anda boleh mengurangkan darah tinggi anda secara semulajadi tanpa ubat-ubat yang mungkin menyebabkan pelbagai side effects seperti mati pucuk, sila ke sini.


Blog Widget by LinkWithin

Filed Under: Direktori Perkahwinan (Servis)Tips & Petua

Tags:

About the Author: FayZ adalah merupakan penulis buku popular perkahwinan "Rahsia Selebriti Berkahwin Pada Bajet RM 25,000" terbitan Truewealth Sdn. Bhd. Dapatkan ebook terbaru mengenai Perancangan Perkahwinan dari FayZ di http://www.impianpengantin.com

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply