Get Started

Bila si gadis mengatakan persetujuan untuk berkahwin dan keluarga pun suka, rasa senangnya hati bukan kepalang. Kalau boleh nak dicepatkan. Kalau boleh dalam masa 1 bulan nak kahwin. Tetapi pelbagai hal perlu difikirkan sebelum dapat sampai ke jinjang pelamin. Di sini kami telah menghasilkan sebuah CHECKLIST khas bagi pasangan-pasangan yang akan mendirikan perkahwinan.

Sebelum itu, mungkin anda ingin mendaftarkan diri anda dengan Wedding Planner kami bagi membolehkan kami membantu dan berikan tips-tips PERCUMA. KLIK SINI SEKARANG.

Tools Perancangan Perkahwinan

 1. Checklist Persediaan Perkahwinan – Klik untuk download.
 2. Perancang Bajet Kahwin dalam Excel – Klik untuk download.
 3. Panduan Ujian Saringan HIV Pra-Perkahwinan di Klinik Kerajaan – Klik Sini
 4. Contoh Surat Akuan Bujang – Klik Sini  bagi memudahkan bakal pengantin.
 5. Prosedur Perkahwinan – Panduan teliti mengenai adat istiadat perkahwinan.
 6. Direktori Perkahwinan – Di sini tempatnya anda mula menjelajah mencari make up artist, jurugambar perkahwinan, pereka pelamin, pereka gubahan hantaran, kad jemputan kahwin, sewa dewan dan hotel, sewa kanopi, khemah & katering kahwin dan tempat kursus perkahwinan.
 7. Panduan Penuh Persediaan dan Perancangan Perkahwinan dari awal hingga akhir – Klik Sini.  Panduan mendapatkan majlis perkahwinan indah.
 8. Cara-cara mengkaji konsep dan tema perkahwinan [Klik Sini] – panduan khas dari Syokkahwin.com
 9. Tips Persediaan Perkahwinan – Pastikan anda tidak membuat kesilapan. Ambil pengajaran dari mereka yang telah melaluinya. Dari tips pemilihan tarikh perkahwinan, jurugambar, juru mekap (make up artists) dan banyak lagi.

Perancang Perkahwinan (Wedding Planner Malaysia)

Mungkin anda merasakan diri anda terlalu sibuk untuk “shop around” dan mendapatkan pakaian, pelamin, pereka gubahan yang paling menarik atau mereka yang mampu merealisasikan impian anda. Apa yang anda perlukan adalah seorang Perancang Perkahwinan atau WEDDING PLANNER yang akan menguruskan segala-galanya untuk anda. Apa yang perlu anda peningkan adalah konsep perkahwinan yang anda mahukan. Yang lain iaitu cara-cara untuk mengimplementasikannya diserahkan kepada wedding planner ini. Urusan seperti gubahan hantaran, hiasan pelamin, baju nikah, resepsi perkahwinan, susun atur suasana dewan, fresh flowers jurugambar, videografi, solekan semuanya boleh diuruskan. Bergantung kepada berapa banyak servis yang anda perlu diaturkan, bayaran kepada Wedding Planner ini adalah berbeza-beza. Sila bertanya kepada mereka untuk mendapatkan maklumat lanjut.

Antara wedding planner atau perancang majlis yang anda boleh hubungi adalah:

 1. Tressour Collection Bridal Boutique
 2. Rins Suzana Kuala Lumpur
 3. Weddings by Sher
 4. AriWedding Couture
 5. Denafira Laman Pengantin

Panduan Mencari Pendapatan Sampingan

Berkahwin memerlukan sejumlah perbelanjaan yang banyak. Yang paling mahal adalah wang hantaran dan barangan hantaran. Jika anda baru mula bekerja, perkahwinan mungkin menjadi satu bebanan, lebih-lebih lagi sekiranya majlis anda tidak dibantu oleh keluarga. Jalan terbaik ialah dengan mencari pendapatan sampingan sendiri. Apakah ruang yang terbuka untuk menjana wang bagi tujuan perkahwinan?

 1. Panduan Mencari Pendapatan Sampingan - Wajib Dibaca oleh Bakal Pengantin
 2. Perniagaan Membuat CupCake – Cantik dan senang untuk dijual.
 3. Perniagaan Membuat Coklat – Dengan modal yang kecil anda boleh bermula. Permintaan yang tinggi, lebih-lebih untuk majlis harijadi dan sebagai hadiah tetamu perkahwinan.
 4. Rahsia Pelaburan Emas – Mesti anda pernah dengar ramai orang sudah menjana pendapatan yang lumayan dari pelaburan mereka dalam emas. Sebuah panduan yang padat dan mudah difahami untuk mengelakkan anda rugi dan menjana pendapatan mencanak dalam pelaburan emas.
 5. Senarai Pembekal bagi bakal usahawan produk atau online shop.
 6. Panduan Menjahit dan Membuat Bisnes Baju Kurung

Pinjaman Peribadi

Banyak belanja yang akan dikeluarkan untuk kahwin. Tetapi tahap perbelanjaan biasanya bergantung kepada kemampuan pasangan pengantin. Tidak kurang juga yang berkongsi majlis resepsi. Jika tidak cukup duit nak kahwin, ada juga yang mengambil pinjaman. Di bawah ini disenaraikan bank-bank yang menyediakan pinjaman peribadi. Tapi fikirkan dulu kemampuan untuk membayar di hari kelak kerana tanggungan anda akan bertambah, lebih-lebih lagi jika mendapat cahaya mata awal. Walau apa pun cara anda, jangan sesekali meminjam dari “Along”. Padah jangan diundang! Cuba bincangkan masalah anda dengan keluarga. Mungkin mereka boleh membantu.

 1. Easy RHB Personal Loan – Pinjaman sehingga RM50,000. Kelulusan segera. Hanya perlukan myKad.
 2. Maybank One Account – Hanya perlukan myKad untuk meminjam. Hanya di cawangan yang tertentu sahaja. Kelulusan yang cepat, sesuai bagi yang sedang dalam “emergency”.
 3. Personal loan from HSBC (Anytime Money) – Pinjaman sehigga RM50,000 dengan tempoh pembayaran balik yang fleksibel. Kadar tetap 8.5%, kelulusan yang cepat.
 4. OCBC Al-Amin – Pinjaman peribadi dari OCBC berdasarkan syariat.
 5. Pinjaman Peribadi dari Bank Rakyat – Pinjaman sehingga RM200,000 dengan kadar faedah yang kompetitif.
 6. Pinjaman Peribadi dari Standard Chartered -  Dengan kadar yang agak kompetitif.

Untuk maklumat penuh persediaan dan perancangan perkahwinan termasuk tips-tips istimewa penjimatan, mencari duit sampingan, skrip emcee dan juga mendapatkan majlis gemilang gemerlapan, anda boleh klik banner di bawah:

Panduan Malam Pertama

Ya.. kami tahu ini adalah satu topic yang agak malu untuk dibualkan. Tapi akuilah, kebanyakan bakal pengantin di luar sana masih kekok dan tiada pengalaman tentang hal ini. Jika anda pernah melaluinya (tak kiralah kerana ini perkahwinan kali kedua, atau anda pernah berkhalwat dengan pasangan anda – minta dijauhkan), adakah anda pasti anda melakukannya dengan cara atau teknik yang betul? Jika salah, pelayaran anda mungkin terbantut atau tidak dilambung ombak setinggi boleh. Ada yang tersalah pegang dan usap sehingga menyebabkan kesakitan. Fikir-fikirkanlah.. Rahsia Hebat Mencanak Kamasutra Maharaja India telah dibukakan.. Cara yang memuaskan isteri anda secara “slow and steady” bersama teknik pukulan melayang di awangan. Perghh.. Ia terkandung di dalam panduan-panduan di bawah untuk memudahkan anda..

Jika anda ragu-ragu dengan prestasi anda dan tidak mahu malam pertama anda menjadi malam tragedi.. mungkin panduan ini boleh menolong anda keluar dari belenggu masalah ini.